Spennende anbudsprosess i Brasil

12.11.2010

Brasil blir av mange sett på som det viktigste markedet fremover for norsk offshore og eksportindustri. Eksportfinans har de siste årene utviklet gode relasjoner til Brasiliansk oljeindustri, og har nylig inngått låneavtaler med en rekke sentrale aktører i det brasilianske markedet, som Petrobras, OSX, Odebrecht og Etesco. - Vi ser helt klart en positiv utvikling i samarbeidet mellom Norge og Brasil innen offshoresektoren, sier kundeansvarlig innen olje & gass i Eksportfinans, Laila Johnsen.

Laila har de siste årene fulgt sektoren og utviklingen i det brasilianske markedet tett, og tror det er grunn til å tro at norsk rederi og utstyrsleverandører vil stå sterkt i den akselererende Brasilianske satsningen innenfor olje fremover.

-Flere norske selskaper som for eksempel Aker Solutions og Kongsberg Maritime har allerede betydelig aktivitet og et godt fotfeste i Brasil, forteller Laila. Norsk teknologi er langt fremme på dypt vann, og dette er teknologi som er essensielt for det Brasilianske markedet. Brasil har avdekket enorme oljeressurser de siste årene, det meste på svært dypt vann. Petrobras har annonsert og iverksatt store investeringsplaner. For den neste 5-års periode (2010-2014) vil Petrobras investere USD 224 milliarder, dvs. ca 1.350 milliarder norske kroner som er ca halvparten av dagens norske oljefond.

-Det som blir mest spennende fremover er Petrobras' brasilianske byggeprogram. Selskapet planlegger å bygge 28 rigger, og bransjen har en forventning om at Petrobras vil annonsere resultatet av anbudsprosessen før utgangen av 2010, forteller Laila. Det vil si de annonserer hvilke brasilianske verft som får bygge riggenhetene. Norske leverandører jobber nå iherdig for å posisjonere seg i det brasilianske markedet og vi vil forvente hektisk aktivitet når det blir klart hvilke verft Petrobras velger til bygging. Dette indikerer selve startskuddet for innsalgsprosessen. Eksportfinans følger markedet og utviklingen, og vil være klare til å tilby finansieringsløsninger for å fremme norsk eksport til Brasil, forsikrer Laila Johnsen.

Over 100 norske selskaper har per i dag etablert seg i Brasils oljehovedstad, Rio de Janeiro. Med stor sannsynlighet vil nettopp denne byen bli den neste store norske utenlandske "hub" etter Houston og Singapore, som i dag huser flere tusen boende/arbeidende nordmenn.

Under årets Rio Oil & Gas-messe tidligere i høst arrangerte Eksportfinans "Eksportfinansieringsseminar" i Rio de Janeiro. Seminaret ble arrangert i samarbeid med Innovasjon Norge, var mer enn fullbooket, og huset deltakere med tilknytning til brasiliansk oljeindustri samt representanter fra norske kjerneeksportører. Nylige inngåtte avtaler av Eksportfinans omfatter bl.a. finansiering av boreskip, flytende produksjonsenhet (FPSO) og lån under GIEKs ramme på 1 mrd USD.

 

 • EKSPORTFINANS ASA

  Tel: +47 22 01 22 01

  Org.no: 816 521 432
  LEI: HKDM6R5I7TEN7ODGZB21

 • BESØKSADRESSE

  Dronning Mauds gate 15
  0250 Oslo, Norge

  Vis i kart